Mempool. Què és. Com funciona. De quina forma afecta al cost de les teues transaccions.

1) Què és.

La mempool és la secció d’emmagatzematge prèvia al processament de les transaccions de tota xarxa de criptomonedes de capa 1. Quan es llança una transacció el primer lloc d’anotació és la “mempool”.

Una mempool, és una memòria temporal intermèdia on s’emmagatzemen de manera momentània les transaccions dels usuaris. Una vegada que la transacció arriba a aquest lloc, els miners van seleccionant les mateixes per a processar-les. És en aquest últim punt, quan la transacció realment es fa efectiva i passa a integrar-se en la blockchain.

2) Com funciona. Mempool i validació de la transacció. Els Miners.

La mempool és una “sala d’espera” en la qual es van recepcionant les transaccions dels usuaris. Els miners de Bitcoin tenen accés a ella i van triant “per interés” aqueixes anotacions el seu funcionament està regulat per el BIP-35 (The ‘mempool’ protocol message ).

En la següent seqüència d’imatges veiem com es va confirmant una transacció en cada bloc que es mina. Recordem que es necessiten 3 confirmacions per a validar una transacció.

Òbviament els miners trien primer les transaccions de més valor afegit i van deixant en espera les més barates. Amb cada transacció triada i “minada/confirmada”, la mempool allibera espai i equilibra la xarxa. I a menor pressió en la mempool, la xarxa és més ràpida en les confirmacions. I, al contrari, a major pressió en la mempool les transaccions tarden a realitzar-se per la qual cosa alguns usuaris afigen un “plus” al seu pagament de transacció per a avançar el procés. Aquesta és una situació de competència que bàsicament interessa als “miners” per la qual cosa es despreocupen de les transaccions de “poc valor” i atenen ràpidament les de “gran valor” afegit i que podem veure marcadament en les alces de preus de comissions quan les mempools estan en els seus límits.

Mempool congestionada

3) Com afecta a les transaccions, rapidesa i economia.

La mempool, en definitiva, és un bon mitjà per a revisar el nivell de comissions de la xarxa. Amb una mempool poc utilitzada i una xarxa descongestionada, el valor de les comissions descendeix i la rapidesa en les transaccions augmenta. L’augment de les transaccions i una major ocupació de la mempool, per contra, fa ascendir les comissions i afecta a la rapidesa de procés de les transaccions més barates.

En la següent imatge veiem una situació de mempool descongestionada.

Mempool descongestionada

En conclusió podem dir que és important estar atent al que es cuina en la Mempool abans de llançar-te a realitzar una transacció.

Deja un comentario